Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Βιομηχανία Ζάχαρης: Η άνοδος, η πτώση και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Για την αναβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με ενίσχυσή της με 30 εκατ. ευρώ είχε δεσμευτεί προ ημερών ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης στην συνάντηση που είχε με τευτλοπαραγαγωγούς και εργαζόμενους της εισηγμένης επιχείρησης.


Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ αφορά 18 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν παραγωγοί, τευτλοεξαγωγείς, μεταφορείς, άλλα 5 εκατ. ευρώ για να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη φετινή καμπάνια και 8 εκατ. ευρώ για τις οφειλές της εταιρείας απέναντι στη ΔΕΠΑ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΒΖ, η οποία ανήκει στην bad Αγροτική Τράπεζα, αποτελούσε τη μεγαλύτερη εθνική αγροτική βιομηχανία και μέχρι το 2006 συγκαταλεγόταν στις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζάχαρης της Ευρώπης. Λειτουργούσε πέντε εργοστάσια σε Λάρισα, Ξάνθη, Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα. 
Απασχολούσε χιλιάδες εργαζόμενους. Περισσότεροι από 20.000 καλλιεργητές εξασφάλιζαν εισόδημα. Η μεταποίηση κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας σε ζάχαρη. Το 2006, όμως η ΕΒΖ εντάσσεται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Ζάχαρης, που προβλέπει την εισαγωγή ζάχαρης από τρίτες χώρες. Έτσι η χώρα μας το 2006 αποποιείται κατά 50% την εθνική ποσόστωση και τα εργοστάσια Λάρισας και Ξάνθης κλείνουν. Παράλληλα, η συμπίεση της εγγυημένης ελάχιστης τιμής παραγωγού κάνει ασύμφορη την καλλιέργεια τεύτλων και οδηγεί τους αγρότες σε πιο συμφέρουσες καλλιέργειες.
Ετσι τα οικονομικά προβλήματα της ΕΒΖ τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκαν, ενώ έγιναν έγιναν πολλές προσπάθειες για την εξέυρεση επενδυτή, αλλά και τις τρεις φορές ο διαγωνισμός κυρήχθηκε άγονος. Κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία έχουν μεταβιβαστεί δάνεια της ΕΒΖ αξίας άνω των 130 εκατ. ευρώ –στη συντριπτική τους πλειονότητα μη εξυπηρετούμενα από το 2013–, εκφράζουν πλέον απαισιοδοξία για τις προοπτικές εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.
Τα οικονομικά μεγέθη της Βιομηχανίας βαίνουν συνεχώς μειούμενα και οι ζημιές συσσωρεύονται. Για την χρήση 01/07/2014 έως 31/12/2014, οι πωλήσεις της ΕΒΖ μειώθηκαν κατά 7,84% και διαμορφώθηκαν 90.622 χιλ. € ευρώ έναντι της περσινής περιόδου.
Σημειώνεται ότι στη μείωση αυτή του κύκλου εργασιών σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο της περσινής περιόδου, συνέβαλαν ιδίως η μείωση των πωλήσεων ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών του ανταγωνισμού και της κατάρρευσης της τιμής πώλησης της ζάχαρης στην εγχώρια αγορά.
Τελος η ΕΒΖ εμφάνισε καθαρές ζημιές 39,7 εκατ ευρώ έναντι ζημιών 14,3 εκατ ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Υπό το βάρος υψηλότατων ζημιών, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης με στόχο τη λειτουργική και οικονομική της εξυγίανση.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου όπως υλοποιείται από τη διοίκηση, αφορούν τη λειτουργική αναδιάρθρωση, τη διατήρηση του μεριδίου της στην αγορά και την ανάκτηση ρευστότητας, τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού, των εξόδων διοίκησης, της παραγωγής και διάθεσης, των χρηματοοικονομικών εξόδων και την αύξηση πωλήσεων και EBITDA.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ήδη έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις που κινούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Πιο συγκεκριμένα οι ενέργειες στοχεύουν στη μείωση του κόστους ενέργειας, του μισθολογικού κόστους, του κόστους διοικητικής λειτουργίας, στην κεντρικοποίηση των υπηρεσιών μεταφοράς τεύτλων, στην ενοποίηση των εργοστασίων (με την αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας των μονάδων Σερρών και Ορεστιάδας και την επεξεργασία των τεύτλων αποκλειστικά στην μονάδα στο Πλατύ Ημαθίας), στην κεντρικοποίηση υπηρεσιών προμήθειας λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και λοιπών προμηθειών και στην επίτευξη καλύτερων τιμών αγοράς ζάχαρης από προμηθευτές (αγορά ζάχαρης facon).
Το πλάνο αναδιοργάνωσης που επιδιώκεται να υλοποιηθεί με ταχύτατους ρυθμούς αναμένεται να έχει όφελος της τάξης των 9,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ΕΒΙΤDA για το πρώτο έτος εφαρμογής (2014-2015). Το πλάνο προβλέπει πως η αναστολή της παραγωγικής διαδικασίας των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα και η λειτουργία μόνο του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας θα ενισχύσει σημαντικά το EBITDA της εταιρείας και θα επιτρέψει να εξυπηρετείται ο δανεισμός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου