Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τα έμαθες τα νέα πατέρα; Το κόμμα είναι στα χέρια υπουργού του Σαμαρά!!!



«Αν δεν υπήρχε ο Μάης, η αστική τάξη έπρεπε να τον εφεύρει». Είχε πει ο Ρ. Ντεμπρέ.

Εμείς παραφράζοντας την φράση του, τολμούμε να πούμε ότι «Αν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ η αστική τάξη έπρεπε να το εφεύρει». Δεν γνωρίζουμε πόσο ιστορικά δόκιμο είναι αυτό, αλλά είναι βέβαιο, ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα κλιθεί να απαντήσει.


Μια περίοδος, δυο κόμματα, τρεις δεκαετίες. Τα χρόνια της μεγάλης ελπίδας, η ένωση του λαού. To 1981 γεννιέται το μεγάλο ερώτημα στο δυτικού κόσμου, ¨είναι ώριμη η σοσιαλιστική επανάσταση στη Δύση και η ανατροπή του καπιταλισμού;¨

Η άνοδος των λαϊκών αγώνων στις χώρες της Δ. Ευρώπης έσπασε την χρόνια απομόνωση των πολιτικών δυνάμεων του σοσιαλισμού. Για πρώτη φορά μετά την εποχή των Λαϊκών Μετώπων και της Απελευθέρωσης, τα προοδευτικά σοσιαλιστικά κινήματα βγαίνουν από το περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων, γίνονται εργαστήρια νέων πρωτοβουλιών που προδιαγράφουν μια ηγεμονική παρουσία μέσα στην κοινωνία και ειδικά στην νότια Ευρώπη.

Στο σύνολο των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επιχειρείται μια συνολική και σε βάθος αναδιοργάνωση της φυσιογνωμίας τους. Η κρίση του σύγχρονου καπιταλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και η κρίση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», θέτουν με ένταση το πρόβλημα της αναζήτησης μιας νέας στρατηγικής της επανάστασης στη Δύση, που να αρνείται ταυτόχρονα τα προηγούμενα πρότυπα.

Στη δεκαετία του '80, η Αριστερά φαίνεται να είναι σε θέση να επιβάλλει την εναλλακτική λύση στο καπιταλιστικό σύστημα: σαν πολιτική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, μοιάζει να έφτασε η ώρα να γίνει πειστική και «υπεύθυνη» κυβερνητική δύναμη. 
Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι η απάντηση και το τελικό αποτέλεσμα του επαναστατικού δυναμικού των ταξικών αγώνων, θα είναι επίσης η κυβέρνηση των «μεγάλων μεταρρυθμίσεων» που θα ανοίξουν το δρόμο στη μετάβαση για το σοσιαλισμό, πέρα από τα αδιέξοδα της σοσιαλδημοκρατίας και του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Για την Αριστερά, όλη αυτή η περίοδος ήταν γόνιμη και δημιουργική· στρατηγικές, τακτικές, στόχοι, ιδέες, συμμαχίες, θεωρητικές επεξεργασίες τέθηκαν σε κίνηση από τις πολιτικές δυνάμεις , έμπνευσαν πολιτικές πρωτοβουλίες.

Η περίοδος σήμανε την κατακόρυφη άνοδο των λαϊκών αγώνων, στις χώρες της καπιταλιστικής Ευρώπης και ταυτόχρονα την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και του κυρίαρχου μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης. .

Και ύστερα, τα χρόνια του γκρίζου και του μαύρου, το τέλος της μεγάλης «ουτοπίας»!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου