Tη χθεσινή υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή προβάλλουν αμερικανικά ΜΜΕ.
Σε αρκετά δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές υπογραμμίζεται,
μεταξύ άλλων, η αναφορά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι «οδεύουμε
σ' ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι, αλλά στο τέλος θα επιτύχουμε».
Η «New York
Times», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι η ελληνική Βουλή
ενέκρινε χθες το «αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο» για την απόλυση 15.000
δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου
οικονομικών μέτρων που η χώρα οφείλει να εφαρμόσει προκειμένου να
αποσπάσει κρίσιμης σημασίας χρηματοδότηση από ξένους πιστωτές, όπως
σημειώνεται.Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο στο πλαίσιο μιας έντονης διαμάχης, επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή πέραν της εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι αποκομμένη από τις αγορές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από την επιδίωξη ενός νέου, δραστικού «κουρέματος» του εθνικού χρέους, το οποίο στα τέλη του 2012 αντιστοιχούσε στο 160% του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσβλέποντας στην ενίσχυση των επενδυτικών προοπτικών της χώρας, δήλωσε ότι σχεδιάζει μια σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από την επίσκεψη στην Κίνα τον επόμενο μήνα. Εκεί, ο κ. Σαμαράς, όπως επισημαίνεται, αναμένεται να συναντηθεί με Κινέζους επιχειρηματίες και να προωθήσει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ενισχύοντας το μοναδικό εύρωστο πυλώνα της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας.
Η «Wall Street Journal», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ενώπιον του Κοινοβουλίου, ότι «εργαζόμαστε ούτως ώστε η Ελλάδα να καταστεί ικανή να σταθεί εκ νέου στα πόδια της». Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, το νομοσχέδιο τέθηκε άμεσα προς ψήφιση διότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα για την καταβολή μισθών και συντάξεων, αλλά και την πληρωμή ομολόγων της ΕΚΤ, τα οποία ωριμάζουν στις 20 Μαΐου.
Τονίζεται επίσης ότι για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αμβλύνει τους όρους αποπληρωμής για όσους οφείλουν χρήματα στο ελληνικό δημόσιο και σε ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, επιτρέποντας τους να διανείμουν τις οφειλόμενες καταβολές σε μεγαλύτερο αριθμό μικρότερων δόσεων. Αναφέρεται, τέλος, ότι προβλέπεται μείωση 15% «στον αμφιλεγόμενο φόρο ιδιοκτησίας» που επιβλήθηκε στα τέλη του 2011, διάταξη που θα εφαρμοστεί από το επόμενο έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου