Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Βουλγαρία: Oι μισθοί – χαρτζιλίκι δεν έφεραν ξένους επενδυτές

Ασύλληπτο! Από το 2008 χάθηκαν στην Ελλάδα 847.700 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 587.700 (σχεδόν το 70%) «εξαφανίστηκαν» στο διάστημα 2010 – 12. Στην περίοδο της εφαρμογής των «σωτήριων» Μνημονίων…
Είθισται βεβαίως να παρουσιάζεται η μνημονιακή Χάρυβδη ως αντίδοτο στη… μνημονιακή Σκύλα: «Να μειώσουμε περισσότερο τους μισθούς, να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».
Είναι αυτή «λύση»; Γιατί, τότε, οι ξένοι επενδυτές δεν σχηματίζουν ήδη… ουρές, «τιμώντας» τη χώρα που καταβαράθρωσε τον κατώτατο μισθό στο 49% του αντίστοιχου μέσου όρου των ανεπτυγμένων κρατών της ΕΕ;
Ο αντίλογος συνήθως περιλαμβάνει δυο κλισέ και μια… κίνηση στο χάρτη των Βαλκανίων! Το πρώτο κλισέ αφορά τη γραφειοκρατία, άνευ της οποίας- υποτίθεται- η Ελλάδα θα βίωνε… πολλαπλούς επενδυτικούς οργασμούς!
Το δεύτερο παραπέμπει στη φορολογία των επιχειρήσεων, αυτός όμως είναι, επί σειρά ετών, χαμηλότερος του ευρωπαϊκού. Παράδειγμα: Το 2010 ο μέσος πραγματικός εταιρικός φορολογικός συντελεστής στην Ευρωζώνη ήταν 23,7% και στην Ελλάδα μόλις 16,5 %. Ε, κατόπιν το δάχτυλο δείχνει τη Βουλγαρία…
«Πρότυπο» η Βουλγαρία, λοιπόν, διότι ο βασικός μισθός είναι μόλις 123 ευρώ και η φορολογία 10%. «Εκατό χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιούργησαν στη Βουλγαρία έλληνες επιχειρηματίες» ακούει ο κόσμος και ίσως νομίζει ότι η γειτονική χώρα έγινε … Μέκκα ξένων επενδύσεων. Το αντίθετο συμβαίνει.
Από τα άφθονα στοιχεία, επιλέγουμε ένα ενημερωτικό σημείωμα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (Β2 Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων), με ημερομηνία 4 Μαΐου 2012. Να τι αναφέρει για τη Βουλγαρία: «Συνεχίστηκε και το 2011 η φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών, με πτώση των καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων της τάξης του 40%, έναντι του 2010″. Συγκεκριμένα: Από 9 δισ. ευρώ το 2007, σε 1,06 ευρώ το 2011. Μάλιστα το 20% αντιστοιχεί σε αγορές γης.
Ανεξήγητο; Κάθε άλλο! Όσες εταιρείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη γεωγραφική θέση κάθε χώρας προτιμούν να επενδύουν στην Κεντρική Ευρώπη. Όσες, πάλι, «κυνηγούν» το χαμηλότερο μεροκάματο… απανταχού της γης, κατευθύνονται στον Τρίτο Κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση, η συντελούμενη καταστροφή του παραγωγικού ιστού στην Ελλάδα (άνω του 17% έχει μειωθεί το ΑΕΠ από το 2008!) δεν επιδέχεται κανένα χρύσωμα χαπιού, καμία προσμονή ξένων επενδύσεων που θα έλθουν, τώρα που μισθολογικά γινόμαστε… Εσθονία. Εκτός αν το «πρόγραμμα» περιλαμβάνει την ταχύτατη μισθολογική μετατροπή μας σε Ινδία ή Κίνα, άρα και τη μετάλλαξη της δουλειάς σε δουλεία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου