Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Επίσκεψη της Λούκας Κατσέλη στην Χαλκίδα


"Τον Ιούνιο έρχονται νέα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τη μέση ελληνική οικογένεια, βαθαίνοντας την ύφεση, διογκώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγώντας τελικά τη χώρα σε αδυναμία πληρωμών ." Τόνισε στις ομιλίες της η Λ. Κατσέλη
Την Χαλκίδα επισκέφτηκε χθες, η  Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» κ. Λούκα Κατσέλη όπου είχε συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς του νομού και τους εργαζόμενους.
Στις 18.00 συναντήθηκε με τους παραγωγικούς φορείς του νομού στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του νομού στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΙΠΛΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ  ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΕΣΤΙΑΣΕΩΣ -ΑΝΑΨΥΧΗΣ- ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ,  ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ & ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ – ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ,  ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ και πλήθος άλλων εκπροσώπων .  

 Στις 19.30 έδωσε συνέντευξη τύπου στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης
Στις 20.00 συναντήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, με το Προεδρείο του Εργατικού κέντρου και με πρωτοβάθμια σωματεία των ΛΑΡΚΟ, ΑΛΑΤΙΝΗΣ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΑΓΕΤ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ, ΣΕΛΜΑΝ, κ.α  η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από 90 λεπτά.
Στις 21.20 η κ. Κατσέλη μίλησε στην αίθουσα του Εργατικού κέντρου, όπου αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος που διήρκεσε μέχρι της 22.30 το βράδυ.  

Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Παν Σίμωσης καλωσόρισε την κ. Λ. Κατσέλη αναφέροντας ότι είναι η υπουργός που στήριξε τις  καταχρεωμένες επιχειρήσεις του νομού με τις παρεμβάσεις της.
Στην συνάντηση μίλησα όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων οι οποίοι τόνισαν την θετική συμβολή της Κατσέλη για τα προβλήματα του νομού.

Στην ομιλία της η Λ. Κατσέλη τόνισε  ότι παρότι η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» είναι ένα νέο κόμμα τεσσάρων μόνο εβδομάδων, τα μηνύματα που έχουμε από την κοινωνία είναι πολύ ενθαρρυντικά παρά τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης (ΜΜΕ). Τα οποία υπηρετούν «ευσεβείς πόθους» …. πολλών που δεν θέλουν την Κοινωνική Συμφωνία στη Βουλή.
Η «Κοινωνική Συμφωνία» σιγά – σιγά γίνεται γνωστή. Σήμερα, πολλά στελέχη από το προοδευτικό χώρο ανά την Ελλάδα, αλλά και πολλοί πολίτες προσέρχονται ως μέλη στην «Κοινωνική Συμφωνία», για να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα αναγέννησης της ελπίδας.
Έχουμε υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Η κινητοποίηση στελεχών σε όλη τη χώρα είναι ευρεία και πολλά νέα πρόσωπα βγαίνουν μπροστά για να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα ώστε να αποκτήσουν ξανά ελπίδα και προοπτική οι πολίτες μας.
Το ψηφοδέλτιο επικρατείας της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» είναι το ποιο αντιπροσωπευτικό περιέχει άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες χωρίς ελιτισμούς. Περιέχει άτομα του καθημερινού μόχθου που ο καθένας έχει την δική του προσωπική ιστορία, την δική του ποιότητα και στάση ζωής, πάνω από όλα όλοι έχουν την κοινή  αγωνία για το μέλλον της χώρας.
Πιστεύω ειλικρινά ότι θα κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή τόνισε η κ. Λούκα Κατσέλη. Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτες στην ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης στον τόπο.
 
 Όσο μπορείς να δίνεις μάχες δεν παραιτείται. Παρέμεινα στην κυβέρνηση δίνοντας μάχες. Άλλες τις κέρδισα, άλλες τις έχασα. Για το πρώτο Μνημόνιο - ακόμα κι αν ήταν αναπόφευκτο καθώς οι αγορές σταμάτησαν να μας δανείζουν - είχα από την πρώτη στιγμή αντιταχθεί στην άκριτη περικοπή μισθών και συντάξεων χαρακτηρίζοντας δημοσίως το φάρμακο της Τρόϊκας, ένα «φάρμακο που σκοτώνει».

Υποστήριζα  από τότε την ανάγκη να συγκροτήσουμε και να υποστηρίξουμε στις διαπραγματεύσεις το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ώστε να μην βυθιστεί η οικονομία σε βαθιά ύφεση και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Ως υπουργός, και στο Υπουργείο Οικονομίας και στο Υπουργείο Εργασίας, έβαλα «κόκκινες» γραμμές εκεί που έπρεπε. Προώθησα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρά τις ισχυρές πιέσεις των τραπεζών.
Διαπραγματεύθηκα σκληρά με την Τρόικα στο Υπουργείο Εργασίας και πέτυχα τη διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της διαιτησίας και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Ανέτρεψα τα σχέδια για οριζόντια μείωση του κατώτατου μισθού και ανατροπή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Παρόλα αυτά ο Βιομηχανικός κόσμος ο πραγματικός κόσμος της παραγωγής, τις κρίσιμες εκείνες στιγμές απουσίαζε δεν είδε και δεν αντιτάχθηκε στα όσα πρόκειται να έρθουν.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου για να τονίσει ότι η κ. Κατσέλη έχει δίκιο.

Στην συνέχεια της ομιλίας της αναφέρθηκε ότι θα στηρίζει το θεσμό των Επιμελητηρίων καθότι υπάρχουν κέντρα που δεν τα θέλουν.

Θερμή ήταν και η υποδοχή που επιφύλαξαν στην Πρόεδρο της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξήραν την στάση της για την μην ψηφίσει του άρθρου 37, τον νόμο Κατσέλη για τα υποχρεωμένα νοικοκυριά, για τις αντιστάσεις της για της συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στο σημείο αυτό η κ. Λούκα Κατσέλη άρχισε την ομιλία της στο εργατικό κέντρο τονίζοντας ότι έπρεπε να φύγω από την Κυβέρνηση για να τις  περάσουν. Άλλωστε γι’ αυτές τις θέσεις μου διαγράφηκα δύο φορές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Έχω πάντα μιλήσει ευθαρσώς και ήμουν απόλυτα ειλικρινής όταν είπα πως δέχθηκα ισχυρό πόλεμο από τις τράπεζες όταν πέρασα το νόμο για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τον ίδιο πόλεμο δέχτηκα και από άλλα εξωθεσμικά και οργανωμένα συμφέροντα. Είναι ξεκάθαρο αυτό αν ανατρέξουμε στον τύπο και τη σχετική ειδησεογραφία. Το ίδιο έγινε όταν έπρεπε να με απομακρύνουν από το Υπουργείο Εργασίας για να καταργήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να ακυρώσουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώσουν τον κατώτατο μισθό, εξυπηρετώντας το παρασιτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο που έχει μάθει να λειτουργεί με τέτοιες πρακτικές.
Τα υπήρχαν και τότε και υπάρχουν και σήμερα λεφτά στις τσέπες όσων φοροδιαφεύγουν, υπερτιμολογούν, βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό ή κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω εξωχώριων εταιριών. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση προτίμησε την μείωση των μισθών.
Είναι όμως, κρίμα που ακόμα και σήμερα υπουργοί του ΠΑΣΟΚ λαϊκίζουν με αυτήν τη φράση για να κρύψουν την δική τους πολιτική ανικανότητα να μειώσουν την σπατάλη εκεί που υπάρχει, να αναδιοργανώσουν το κράτος, να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και να συγκρουστούν με τις μικρές και μεγάλες εστίες διαφθοράς που πλουτίζουν σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.

Ο κ. Βενιζέλος έχει τεράστια ευθύνη για το σημείο που φτάσαμε, γιατί από τον Ιούνιο που ανέλαβε το υπουργείο οικονομικών δεν κατάφερε να προετοιμάσει ένα διαφορετικό διαπραγματευτικό πλαίσιο, αλλά οδηγήθηκε στην κρίση του Σεπτεμβρίου, στο πολυνομοσχέδιο του Οκτωβρίου και στη μείωση του κατώτατου μισθού τελευταία. Φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ο Βενιζέλος, δεν έμαθε το μάθημα του, δηλαδή να διαπραγματεύεται.

Η πολιτική του Μνημονίου, που οι κ. Βενιζέλος και Σαμαράς υπέγραψαν, είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια και τις αυξήσεις φόρων.
Τον Ιούνιο έρχονται νέα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τη μέση ελληνική οικογένεια, βαθαίνοντας την ύφεση, διογκώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγώντας τελικά τη χώρα σε αδυναμία πληρωμών .

Δεμένα είναι τα χέρια των κομμάτων που υπηρετούν τυφλά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου ακόμα κι όταν αυτές περιορίζουν την εθνική μας κυριαρχία, ακόμα κι όταν οδηγούν τους πολίτες σε εξαθλίωση. Το ζητούμενο, επομένως, είναι να λυθούν τα χέρια με μια προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία που θα τολμήσει, να διαπραγματευθεί σκληρά με τους εταίρους μας. Η «Κοινωνική Συμφωνία» προτείνει σκληρή διαπραγμάτευση στη βάση νέου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, το οποίο ουσιαστικά θα βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και όχι βαθύτερης ύφεσης.
Θα με ρωτήσετε υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση ώστε η χώρα να ξεφύγει από τον βραχνά του μνημονίου;
Αλλοίμονο αν δεν υπήρχαν.  Αρνούμαι να αποδεχθώ ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν επικίνδυνα την εθνική κυριαρχία και επιβάλλουν νέα κοινωνικά δυσβάσταχτα και αναποτελεσματικά μέτρα.

Εμείς λέμε ότι ναι υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Εμείς έχουμε την διαπραγματευτική εμπειρία έχουμε τις γνώσεις και μπορούμε να διατυπώσουμε, εντός της Ευρωζώνης, έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση.
Παρακολουθείστε μόνο τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη, όπου όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η μονόπλευρη λιτότητα είναι αδιέξοδη. Ακόμα και το Δ.Ν.Τ. ομολογεί την αποτυχία αυτής της συνταγής.
Περιθώρια, επομένως, υπάρχουν, αρκεί να προτάξουμε και να διαπραγματευθούμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, την παραγωγική αναδιάρθρωση και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, θα μοιράζουν τα βάρη δίκαια και θα διασφαλίζουν αξιοπρέπεια στην εργασία. Αυτές οι πολιτικές αποτελούν τη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας που βρίσκεται στον πυρήνας της δικής μας πολιτικής πρότασης.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα χρειάζεται να γίνουν ανεξαρτήτως Μνημονίου. Όμως, δεν είναι δυνατόν, στο όνομα των όποιων μεταρρυθμίσεων, να υποθηκεύουμε ως χώρα το μέλλον μας απεμπολώντας -μόνο εμείς σε όλο τον κόσμο- την κρατική ασυλία έναντι κατασχέσεων περιουσιακών μας στοιχείων στο πλαίσιο μιας οποιασδήποτε δανειακής σύμβασης και σήμερα να απειλούνται σπίτια να μεταβιβαστούν σε ξένες εταιρείες της Αγγλίας έναντι πινακίου φακής. Πρόκειται περί εγκλήματος!
Είναι δυνατόν να βάζουμε την υπογραφή μας για να αποδυναμωθεί μ' αυτόν τον τρόπο η εθνική μας κυριαρχία;
Είναι αδιανόητο να θεσπίζονται κοινωνικά δυσβάσταχτα μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, να καταπατώνται με αντισυνταγματικό τρόπο οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις και να αποδομείται το θεσμικό οικοδόμημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας αλλά και για την οικονομία να ξηλώνεται το κοινωνικό κράτος και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό κεκτημένο. Όλα αυτά είναι ανεπίτρεπτα.

Μπορούμε και το υποστηρίζω μετά λόγου γνώσεως να διαπραγματευθούμε ένα εναλλακτικό σχέδιο με την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή να αποτελούν «κόκκινες γραμμές». Θα αναφέρω μόνο αυτό έχουμε προτείνει ως «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΙΑ» την έκδοση ειδικού αναπτυξιακού ομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την Ελλάδα. Για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων, αλλά και δράσεων που στηρίζουν επενδυτικά μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. λένε «ναι» σε όλα και δίνουν «μάχες» για τα μάτια του κόσμου. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κοροϊδεύουν τον κόσμο την ίδια ώρα που υπέγραψαν μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας έρχονται τώρα προεκλογικά και υπόσχονται αυξήσεις αυτών των επιδομάτων.

Κάπως έτσι. Αυτός ο φαύλος κύκλος, αυτό το αδιέξοδο, μπορεί μόνο να ανατραπεί εάν στις εκλογές που έρχονται σε δυο βδομάδες οι πολίτες επιλέξουν με την ψήφο τους να εμπιστευθούν τις δυνάμεις που έχουν δώσει δείγματα γραφής, που έχουν σχέδιο, που είναι αποφασισμένοι να πουν «όχι» και να διαπραγματευθούν έναν εναλλακτικό προοδευτικό και αποτελεσματικό δρόμο για έξοδο από την κρίση. Η «Κοινωνική Συμφωνία» φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη σε αυτήν την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου