Δημ Κατσούλης:
ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ.
Συνήθως εγείρονται διαμαρτυρίες όταν ο σχεδιασμός της αναδιάρθρωσης δημοσίων υπηρεσιών ή γενικότερα υπηρεσιών του δημόσιου τομέα επιφέρει καταργήσεις οργανικών μονάδων ή συγχωνεύσεις ή μείωση του προσωπικού.
Ανάμεσα στις διαμαρτυρίες είναι και εκείνες των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών που συνήθως αντιλαμβάνονται την χωροθέτηση των υπηρεσιών αυτών ως εστία διακίνησης των συναλλασσόμενων πολιτών έτσι ώστε να ενισχύεται ενδεχομένως η τοπική αγορά, ως αιτία εγκατάστασης των υπηρετούντων υπαλλήλων και των οικογενειών τους και τέλος ως «τίτλο τιμής» για την πόλη ή την κωμόπολη που φιλοξενεί τις δημόσιες υπηρεσίες. Εξαιρούνται από την κατηγορία αυτή οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι οργανωτικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών και τα λειτουργικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, όπως η τεχνολογία της πληροφορικής, επιβάλλουν πολλές φορές την αναδιάταξή τους έτσι ώστε να λειτουργήσουν αποδοτικότερα και να μειωθεί το κόστος που επίσης αφορά το δημόσιο και συνεπώς τον κάθε πολίτη.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη με τρόπον ώστε να συναλλάσσεται άμεσα, με ταχύτητα, χωρίς δηλαδή να χάνει πολύτιμο χρόνο, και με την λιγότερη δυνατή μετακίνηση. Επίσης να μην υποβάλλεται στο επαχθές και προσβλητικό μαρτύριο της συναλλαγής, της πληρωμής του «γρηγορόσημου» ή της ενεργοποίησης των πελατειακών σχέσεων με τον τοπικό βουλευτή, τον νομάρχη, τον δήμαρχο ή την κομματική οργάνωση. Η εξυπηρέτηση του πολίτη και η έντιμη άσκηση των καθηκόντων του δημοσίου υπαλλήλου πρέπει να είναι ο στόχος της κάθε δημόσιας υπηρεσίας.
Συνεπώς όταν η αναδιάταξη υπηρετεί στόχους προς όφελος του πολίτη, της χρηστής διοίκησης και της πάταξης της διαφθοράς δεν πρέπει να συναντά αντιστάσεις ακόμη και εάν χρειάζεται να μειωθεί το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών ή να αλλάξει η χωροθέτησή τους. Για παράδειγμα: Όταν οι συναλλαγές των φορολογουμένων με την Δ.Ο.Υ σε λίγο καιρό θα γίνονται εξ΄ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και στην χειρότερη των περιπτώσεων ο φορολογούμενος θα υποστηρίζεται από το πλησιέστερο Κ.Ε.Π. ποια σημασία μπορεί να έχει η σημερινή χωροθέτηση των Δ.Ο.Υ.; Πολύ περισσότερο όταν αλλάξει και το σύστημα των φορολογικών ελέγχων έτσι ώστε να περιοριστεί- πέραν των άλλων- και η εμπλοκή του πελατειακού πολιτικού συστήματος;
Οι πολεοδομίες ευτυχώς καταργούνται και οι πολεοδομικοί έλεγχοι θα ασκούνται από Ελεγκτές Δόμησης που δεν θα έχουν καμία τοπική αναφορά πέραν των εδρών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών. Στους δήμους θα παραμείνουν μόνο ως υπηρεσίες διαδικαστικών πράξεων οι νέες Υπηρεσίες Δόμησης. Τις Υπηρεσίες Δόμησης θα μπορούν πλέον να έχουν όλοι οι δήμοι. Αλλά το παιχνίδι με την διαφθορά και την πολιτική ομηρία των πολιτών θα τελειώσει.
Είτε το θέλουμε είτε όχι το δημόσιο μειώνεται. Έτσι έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Η τοπική ανάπτυξη δεν θα εξαρτάται πλέον από την χωροθέτηση των δημοσίων υπηρεσιών, ούτε εξαρτήθηκε ποτέ, παρά μόνο στην φαντασίωση των τοπικών κοινωνιών. Η τοπική ανάπτυξη εξαρτάται από τις επενδύσεις σε υπηρεσίες, έργα, και παραγωγικές διαδικασίες που αξιοποιούν τον παραγωγικό πλούτο και δημιουργούν απασχόληση, εξειδίκευση, οικονομική ανάπτυξη. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να δουν οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους. Όσο νωρίτερα προσανατολιστούμε προς την νέα πραγματικότητα τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχουμε αδράξει.
Αυτός πρέπει να είναι και ο προσανατολισμός μας στην Εύβοια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου