Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τα αποκαλυπτήρια του χάσµατος στη Ν.Δ. Καρατζαφέρης – Μπακογιάννη απόντες στην εκδήλωση για Καραµανλή

Τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. φανέρωσε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραµανλή, που πραγµατοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, ενώ «ναυάγησε» και ο σχεδιασµός µιας συµβολικής ένωσης της κεντροδεξιάς, στην οποία επένδυαν αρκετά µέλη της λεγόµενης καραµανλικής πτέρυγας.
Παρά το γενικό προσκλητήριο όλων των ενοίκων της δεξιάς πολυκατοικίας που είχε σηµάνει το Ιδρυµα «Κωνσταντίνος Καραµανλής», ο Γ. Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη απέφυγαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση και επέλεξαν να στείλουν αντιπροσώπους, το ΛΑΟΣ τον βουλευτή Αγγ. Κολοκοτρώνη και η ∆ηµοκρατική Συµµαχία τον Κων. Κιλτίδη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ µάλιστα έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η απουσία του από τα χθεσινά αποκαλυπτήρια είχε πολιτικό χαρακτήρα. Επικαλέστηκε την παρουσία του στην Κύπρο και άφησε αιχµές για τους χειρισµούς του ιδρυτή της Ν.∆. στο Κυπριακό. «Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερµός τιµά τον κύριο όγκο του έργου του Κωνσταντίνου Καραµανλή. Παρά την επιθυµία του κ. Καρατζαφέρη να παρευρεθεί στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του στη Θεσσαλονίκη, τούτο δεν κατέστη δυνατόν καθώς η Κύπρος κείται µακράν και δεν πρόλαβε να επιστρέψει εγκαίρως», ήταν το καρφί του ΛΑΟΣ που παρέπεµπε σε παλαιά ρήση του Κωνσταντίνου Καραµανλή. Κοµµατικοί παράγοντες εκτιµούν ότι απώτερος στόχος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν να σταλεί το µήνυµα ότι «ο Καραµανλής ενώνει την Κεντροδεξιά» και ο συµβολισµός να λειτουργήσει ως αιχµή κατά της ηγεσίας του κ. Σαµαρά. Αν υπήρχε τέτοιος στόχος, είναι προφανές ότι όχι µόνο δεν επετεύχθη, αλλά η τελετή της Θεσσαλονίκης ήλθε να επιβεβαιώσει και το χάσµα που διευρύνεται ανάµεσα στον κ. Σαµαρά και τον προκάτοχό του στο τιµόνι του κόµµατος Κώστα Καραµανλή.

Τυπική χειραψία
Ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της Ν.∆. είχαν µια τυπική χειραψία και περιορίστηκαν σε ανταλλαγές ευχών στο περιθώριο της εκδήλωσης, ενώ το σκηνικό «παλλαϊκής υποδοχής» που είχε στηθεί για τον Κώστα Καραµανλή προκάλεσε δυσφορία και επικριτικά σχόλια από την πλευρά στελεχών που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαµαρά. Ο πρώην Πρωθυπουργός σχεδόν µονοπώλησε το ενδιαφέρον των οπαδών και των τοπικών στελεχών του κόµµατος που παρακολούθησαν την τελετή. Συνοδευόµενος από τη σύζυγό του Νατάσα, προσήλθε πρώτος στον πλακόστρωτο χώρο της νέας παραλίας, όπου τοποθετήθηκε ο ανδριάντας και έγινε δεκτός µε ενθουσιασµό από τους συγκεντρωµένους. Οταν κατάφερε να πλησιάσει το βάθρο στο οποίο είναι στηµένο το άγαλµα, χαιρέτησε τον δήµαρχο Γιάννη Μπουτάρη και κάθησε στις καρέκλες για τους επισήµους. Ο πρόεδρος της Ν.∆. έφτασε περίπου τρία λεπτά αργότερα, αλλά η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν λιγότερο θερµή, κάτι που προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο πλήθος. Σε µια προσπάθεια να αλλάξει την ατµόσφαιρα, οργανωµένη οµάδα οπαδών άρχισε να φωνάζει το σύνθηµα «πιο ψηλά, πιο ψηλά µε Αντώνη Σαµαρά», µετατρέποντας την τελετή των αποκαλυπτηρίων σε κοµµατική εκδήλωση.

Οι κ।κ. Σαµαράς και Καραµανλής δεν αντήλλαξαν ούτε βλέµµα καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής και κατευθύνθηκαν χωριστά προς το Βυζαντινό Μουσείο, όπου ακολούθησε δεξίωση. Ο προπορευόµενος Αντώνης Σαµαράς περπάτησε σχεδόν ανενόχλητος την απόσταση των λίγων εκατοντάδων µέτρων, σε αντίθεση µε τον Κώστα Καραµανλή, ο οποίος χρειάστηκε δεκαπέντε λεπτά για να διανύσει την ίδια απόσταση, εξαιτίας των γαλάζιων οπαδών που τον σταµατούσαν για να τον χαιρετήσουν. Τελικά οι δυο τους συναντήθηκαν στο προαύλιο του Μουσείου, όπου ο Κώστας Καραµανλής ευχήθηκε στον Αντ. Σαµαρά και για την ονοµαστική του εορτή. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έκαναν από κοινού ο δήµαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο προκάτοχός του Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύµατος «Κωνσταντίνος Καραµανλής» και αδελφός του µακεδόνα πολιτικού, Αχιλλέας Καραµανλής. Προηγήθηκαν οµιλίες των τριών, καθώς επίσης του Αντώνη Σαµαρά και του προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκου Μέρτζου. Πάντως, ο Γιάννης Μπουτάρης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη βιασύνη µε την οποία ο προκάτοχός του όρισε την τελετή, ενώ καταδίκασε οποιασδήποτε µορφής πολιτική εκµετάλλευση του γεγονότος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα σηµαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας και έκανε λόγο για µόνιµη θέση του αγάλµατος.
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου