Δείτε γιατί. Η κρίση δεν είναι η αιτία. Είναι η αφορμή. Είμαστε εν μέσω νομισματικού πολέμου, με τον κύριο ανταγωνιστή να διαθέτει άπειρα πυρομαχικά ($). Η αγορά των ΗΠΑ - ομολογιακή- είναι μεγαλύτερη σε ποιότητα και ποσότητα. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή είναι κατακερματισμένη. Το ευρωομόλογο, σαν βάση εγγυητικού fund, θα ανατρέψει αυτήν την ανισορροπία, καθιστώντας το Ευρώ σαν αποθεματικό νόμισμα.
Όλοι το χρειάζονται και ας μην το ομολογούν. Οι περιφερειακές χώρες, για να έχουν φθηνότερο χρήμα. Οι
μητροπολιτικές - Γερμανία κλπ, για να συνεχίσουν να έχουν αγορές. Ταυτόχρονα, θα αποτελεί και έναν ακόμη βραχύωνα ελέγχου των προϋπολογισμών. Προσωπικά πιστεύω, ότι...
Ποιός θα κερδίσει εκτός των Ευρωπαϊκών χωρών; Τα ιδρύματα - βλέπε τράπεζες, που και αυτές με την σειρά τους θα τα περάσουν στους πολίτες. Ο ισχυρότερος όμως λόγος για την σύστασή του φαίνεται πιό κάτω:
Οι αιμομικτικές σχέσεις μεταξύ των τραπεζών. Πρόσφατα, διάβασα ανάλυση των FT, σχετικά με τα χρέη των Ευρωπαϊκών τραπεζών, και την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα. Δείτε λοιπόν, ότι οι Γάλλοι είχαν σημαντική έκθεση (418 900 000 000 $) σε τράπεζες της Ιταλίας, ενώ η Ιταλία είχε μια έκθεση των 31,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Γαλλία. Η Γερμανία είχε ένα άνοιγμα των 196,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Γαλλία, ενώ η Γαλλία είχε μια έκθεση των 255 δισ. δολαρίων στη Γερμανία. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν ένα άνοιγμα μόλις 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Γαλλία, αλλά οι Γάλλοι είχαν ένα άνοιγμα της τάξης του 53,5 δισ. ευρώ. Πρόβλημα Kieretsu , όπως στην Ιαπωνία; Κάνοντας τα αρθροίσματα, σημειώνω ότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν έκθεση σε 1,472 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη Γερμανία, την Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίστοιχα, οι γερμανικές τράπεζες έχουν συνολική έκθεση 1.207 δισεκατομμυρίων. Εμείς 29,02 δισεκατομμυρία.
Αν εξετάσουμε αυτά τα ανοίγματα κατά κεφαλή, θα δούμε και ποιούς βοηθά το ευρωομόλογο. Έχουμε και λέμε Γερμανική έκθεση είναι $ 14.800. Ελληνική έκθεση είναι 2.600 δολάρια.
Το συζητάμε ακόμη ότι η Μέρκελ θα το δεχθεί; Η Αγγλία ίσως όχι, η Γερμανία σίγουρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου